יום שבת, 25 בדצמבר 2010

קורדובה - בזכות הסחנה (21-26.12)


לקורדובה הגענו בזמן, כלומר בבוקר. למקום חדש תמיד כדאי להגיע בבוקר. אל תשאלו איך אנחנו יודעים את זה, אנחנו פשוט יודעים. זה סוג של common knowledge ואם אתם לא יודעים את זה, כדאי שתבדקו מה עוד אתם לא יודעים..
בכל מקרה, הסיבה שהגענו בבוקר היא שהנסיעה לפה מסלטה היא נסיעת לילה בת 12 שעות. למודי נסיון, החלטנו הפעם להתפנק והוספנו קצת כסף (20 ש"ח, לא משהו דרמטי) לכורסא במקום כסא (מחלקת עסקים לעניים). היה שווה, ישנו מעולה (כמובן ששני ישנה מעולה גם בכסאות הכי מעפנים שנסענו בהם, אז נתעלם ממנה כרגע). הגענו ועוד קצת התפנקנו במונית ספיישל להוסטל. בדומה למונית ספיישל שלקחה אותנו לתחנת האוטובוס בסלטה (כן, עברנו כמה ימים מפונקים), נהג המונית כנראה לא שם לב שהוא עם נוסעים, אז הוא נסע במהירות מופרכת, צפצף וחתך כל מי שעבר בדרכו (או 50 מטר ממנה והפריע לו לעקוף בנתיב הנגדי. באדום). הגענו ממש מהר וממש בזול. וממש בנס.
הרחוב שבו ההוסטל נמצא משמש במהלך היום כשוק (כמו הכרמל, רק בהודו). אנשים צועקים (הכי כיף חדר שפונה לרחוב), צפיפות בלתי נסבלת, אנשים מזיעים (חם בקורדובה. חם מאד. 37 מעלות חם) ומלאן שוטרים בכל פינה.

להוסטל הגענו מהמלצות חמות באתר פופולרי בקרב מטיילים ו(ממש) הופתענו לגלות שהוא למעשה בבעלות שלושה ישראלים שמסיבות שונות (שקר כלשהוא ובטח גם סמים) באו ללמוד כאן. האמת היא שהם אחלה חבר'ה וגם ההוסטל נחמד וכולל גג מטריף שכיף להעביר בו שעות מתות בבוקר ואחה"צ (כשהשמש לא באזור שורפת לך את הגבות). החסרון הבולט של ההוסטל היא האזרחות.. בעלים ישראלים מושכים מטיילים ישראלים. את כל אלה שלא ראינו עד עכשיו פגשנו פה. יוסטון – אנחנן מוקפים. אין לנו תלונות ממש ספציפיות על אלה שפגשנו פה והם אפילו מנגנים יפה בגיטרה את אהוד בנאי, אבל בינתיים נראה שלא נשמור איתם על קשר הדוק.

***
מאמר מוסגר: תוך כדי כתיבת שורות אלה מתחוור לנו משהו – המדד לזה שאתה פשוט לא מחבב מישהו בטיול הוא שאתה לא לוקח את הפייסבוק שלו. בפייסבוק שלנו נמצאים כרגע אנשים שדיברנו איתם, במצטבר, חצי שעה, אבל נהננו או התעניינו מספיק כדי להחליף פייסבוקים. שיהיה. מנגד, יש פה אנשים שאנחנו ישנים איתם בחדר כבר ארבעה לילות ואין לנו מושג איך קוראים להם (ד"ש להולנדי המבוגר והמוזר שכמעט נרצח כשקדח לשני על הבוקר, עוד לפני שהיא שתתה קפה), וזה גם לא מעניין אותנו. ולמה הם נתקעים בקורדובה. ועוד בחדר הספציפי הזה?
חזרה לענייננו.
***
עם הגעתנו להוסטל (בבוקר. זוכרים? הכי כדאי בבוקר), התארגנו (התקלחנו וצחצחנו שיניים, כדי שמשאיות הזבל לא יאספו אותנו כשנצא לרחוב. בכ"ז, נסיעת לילה ולא בדיוק היו מים זורמים) ויצאנו לסיבוב בעיר. השמש שורפת אותנו.
נכנסנו לחנות לקנות כפכפים והמוכר , כמו כל אדם אחר בארגנטינה (כולל מישהו שביקשנו ממנו הכוונה ברחוב ונתן לנו אותו תוך כדי שהוא מתרחק מאיתנו), שואל מאיפה אנחנו. "ישראל"; "גם אני!". וואלה, נו יופי, לימדו אותך להגיד בעברית "גם אני" ו"בן זונה" ועכשיו אתה נודניק. יאללה, תביא מידה 37. לא אמרנו את זה.. אנחנו אנשים מתורבתים - חייכנו בנימוס. אבל הוא בשלו: "סתם סתם, אני לא ישראלי". אנחנו מחליפים מבטים ושמחים שלא לכלכנו עליו בעברית בעודו עומד מולנו (לא שאנחנו עושים את זה בכלל. מה פתאום. זה ממש לא יפה לעשות כאלה דברים. גם אם ישנים אתכם בחדר זוג אנגלים בלתי נסבלים. וגם אם אתם תוהים ביניכם לביניכם האם זה בסדר שכולם מתחילים עם הגרמניה הגבוהה והבלונדינית ולא עם החברה שלה עם הציצי הגדול). בכל מקרה, הבחור יהודי חם שהגיע לעשות סימסטר או משהו בסגנון ברמת אביב וגר במעונות לידנו במשך שמונה חודשים, במהלכם למד עברית. קיבלנו הנחת חברים ונאלצנו לסבול את בעל החנות פוצח בתפילת "אני מודה" תוך כדי שהוא מעביר את כרטיס האשראי. הבעיה היתה שאחד מאיתנו לא עלה לתורה, אז הוא לא הבין מה הבחור ממלמל, אז השני מאיתנו היה צריך להסביר לו. בכל מקרה, התברר שגם הבעלים של החנות הוא יהודי חם, שומר מצוות וחובש כיפה (אבל לא פה, כי יש פה אנטישמים. אחלה. תודה..).
ד"א, המוכר בהחלט צלח את מדד הפייסבוק והחלפנו פייסבוקים. שיהיה.

יום שני בקורדובה. חם. 37 מעלות חם והשמש עדיין שורפת. החלטנו ללכת לבריכה העירונית שמסומנת במפה של ההוסטל. חבל, באמת חבל שאף אחד לא מעודכן שהיא נסגרה לפני חודש. ממש חבל גם שלא לכל המקומיים ברור איפה היא בדיוק נמצאת. מה שמוביל לחבל הבא, חבל שלקח לנו שעה (בשיא החום!!) להגיע אליה – כלומר, לשער הסגור שלה.
מיובשים ומאוכזבים, המשכנו לאטרקציה הבאה שתכננו לנו להיום – סיור מודרך (באנגלית!) באוניברסיטה העתיקה ביותר בקורדובה (קורדובה היא עיר של אוניברסיטאות. יש פה 7 ואוניברסיטאות ולמעלה ממאתיים אלף סטודנטים). חבל, חבל שהאוניברסיטה פרוסה על איזור ענקי ולא תחומה בחלק מסויים, או מגיעה עם איזו מפה קטנה לרפואה. ממש חבל גם שלא לכל הסטודנטים שמסתובבים בה ברור איפה בדיוק נמצא הבניין הראשי ממנו יוצאים הסיורים. חבל גם שלקח לנו עוד שעה למצוא את הבניין – אנחנו עדיין בשיא החום (יש פה כמה שיאים). הגענו מיד בעיצומו של עוד חבל – הבחורה מהדלפק של המודיעין הייתה בסיאסטה. לא נורא, היא חזרה מהסיאסטה להנחית עלינו את החבל האחרון לאפיזודה הנוכחית – חבל שבגלל שאנחנו יומיים לפני חג המולד, רוב הסטודנטים בחופשה ולכן יש מעט אנשים ואין סיורים.
הלומי שמש ומוכים, קיבלנו החלטה רציונאלית – לחפש מקום עם מזגן. נכנסנו למרכז קניות גדול והלכנו לראות סרט. הפעם לא היה חבל, היה דווקא נחמד.

יום שלישי בקורדובה. יצאנו באוטובוס מקומי מרחק שעה וחצי לאיזה מקום שהמליצו לנו לצאת אליו לשכשך בנחל ולעשות פיקניק נחמד - "אבל אל תתעצלו" הוא זרק, "לכו לפלאייה של ההיפים, אל תתקעו ליד הגשר כמו כולם. זאת שעה הליכה אבל יותר נחמד שם". זאת ההמלצה שקיבלנו לאחד המקומות היפים ביותר בהם היינו עד כה בטיול ואולי אפילו אי פעם. הצהוב פירכס מהתרגשות כשהוא ממלמל משהו על הסחנה ועל הבן זונה שהמליץ ולא אמר לנו שאפשר לעשות שם קמפינג.
מדובר בנחל שזורם לאורך עיירת נופש קטנה ולאורך הדרך נוצרו בריכות טבעיות עם מעין חופי רחצה קטנים עם חול שנראה כמו חול ים. המים, כמו בסחנה, בדיוק בטמפרטורה הנכונה, על הצד הקריר שלה.


לא התעצלנו והלכנו לפלאיה של ההיפים, שזה בעצם עיקול נחל שנמצא בדיוק מאחורי אחד ההרים (גבעה), שממוקם ככה שמהרגע שעוברים את ההר הקטן, עיקול הנחל מוסתר לחלוטין מאחוריו ולכן מתנתקים לחלוטין מהעיירה. בעיקול יש רצועת חוף ארוכה יחסית ומאחוריה, מתחת לעצים, הקרקע מכוסה בקצת דשא, עליו אנשים מקימים אוהלים. כשאנחנו הגענו היו באזור חמישה-שישה אוהלים מתוכם ביצבצו כמה זוגות רגליים. בחלק מעיקול הנחל יש מים מאד רדודים ואפשר פשוט להתחרדן בהם - אחרי הליכה של שעה בחום כלבים, זאת בהחלט היתה חוייה מרעננת, ברמה שאיפשרה לשני לשבת חשופה לגמרי בשמש הקופחת בלי להתלונן (רק לציין ביובש שכשהיא תצא מהמים האלה היא לא תוכל יותר לקרוא לעומר (האחיינית שלה) "שחורי"). בהמשך הנחל נוצרה בריכה עמוקה טבעית, שמתפרשת על פני שלוש מאות מטרים ותחומה לאורכה בסלעים  ובפינות חוף קטנות – להלן.... הסחנה (בגרסא הצעירה שלו לפני שהוא הפך לפארק לאומי והגיעו הערסים והערבים. תרגעו, כמה מחברנו הטובים הם ערסים. אתם יודעים מי אתם ..).
בשלב כלשהוא של הרביצה שלנו, עלו צלילים עמוקים של סקסופון מכיוון אחד הואדיות. אח"כ הם התחלפו בחליל. סוראליסטי לגמרי. דיברנו מעט ובשקט כדי לא להפריע את השלווה ושאפנו הרבה אויר, בעודנו בוהים בגבעות מסביב המכוסות כולן ירוק.











בשלב מסויים היינו חייבים להתחיל לחזור, כי השמיים התכסנו עננים המרמזים שהתחזית – שתהיה סערה – אולי נכונה. אספנו את הבגדים ששטפנו בנחל והשארנו להתייבש על סלע לוהט ועשינו את הדרך חזרה תוך קללות נמרצות של נותן ההמלצה (עמיחי, לא אתה) ואתרי המטיילים שלא אמרו מילה על ייחודו של המקום ועל זה שאולי כדאי לשקול לקחת לשם אוהל ואוכל לכמה ימים. בין לבין חשבנו איך נעשה את המכה אם נקים אתר שווה למטיילים.
לקורדובה חזרנו עם חיוך. הוא נשמר גם אחרי שגילינו שהברביקיו (פה זה אסאדו) שאמור היה להתקיים בהוסטל בוטל עקב הסערה (אל דאגה, הוא מתקיים היום).
אין ספק שמדובר בסוג המקומות שכבר כשאתה שם, אתה יודע שמעטים המקומות שעוד תהיה בהם וישתוו לו. למרות האכזבה שלא נשארנו לקמפינג מספר ימים היה כיף לגלות פנינה שכזאת שלא מופיעה באף ספר או אתר רציניים. החלטנו שלא לפרסם המלצה משלנו, כי אנחנו מניחים (סתם, מן  הנחה רנדומלית לגמרי) שהמקום היה נראה לגמרי אחרת אם היה מאוכלס בקבוצה של סטלנים ישראלים. אולי בגלל זה גם אנחנו לא מצאנו אף המלצה... אולי אנחנו הם הסטלנים הישראלים שלא רצויים שם.. אם היינו סטלנים..

יום רביעים בקורדובה – ערב חג המולד. ההוסטל ארגן  על הגג ארוחת בשר מסורתית - ירך שלמה של פרה שבושלה זמן רב, שנקצצת לרצועות דקות ומלווה במטבלים (92% שומן). היה מעולה. בעיקר עם שני ליטר בירה. בחצות בדיוק נדלקו סביבנו השמיים, כשכל האופק התמלא בזיקוקים (אבל ממש כולו. בערך 20 מוקדים שונים). קצת נראה כמו הדיווחים מהגגות של קריית שמונה במלחמת לבנון. בסביבות 1:00 בלילה אנשים התחילו לצאת למסיבות השונות בעיר. קורדובה ידועה בחיי הלילה שלה ובערב חג המולד אמורות להיות מסיבות טובות. חשבנו לצאת לאחת וגילינו שמה שפחות ידוע לגבי מסיבות ערב חג המולד בקורדובה הוא שהמועדונים השווים נמצאים מרחק נסיעה לא קצרה במונית ושהסיכוי לתפוס אחת בערב חג המולד שואף לאפס (מהצד הפחות טוב של השאיפה). חמור מכך, הסיכוי לתפוס מונית חזרה פשוט לא קיים (אולי אחרי שבע בבוקר). אה כן וכמו שאמרנו הבירה הייתה טובה...אז נפלנו למיטה. למחרת תיחקרנו את אנשי ההוטסל ומסתבר שהדיווחים היו מדוייקים – חלק לא הצליחו לתפוס מונית ואמרו שהיה מעפן, חלק הצליחו אחרי חצי שעה ואמרו שהיה מעולה.

אנחנו סתם מרמים, זאת לא תמונה מארוחת החג. זאת סתם תמונה מארוחה שהכנו.
אין ספק בכלל - ליטר הוא השליש החדש..
 יום חמישי בקורדובה, חג המולד. הכל סגור, אז רבצנו בהוסטל, ראינו סרטים, גלשנו באינטרנט, אכלנו טוב ובערב חוזר האסאדו המובטח על הגג של ההוסטל. מחר בצהרים יוצאים לנסיעה של 22 שעות לברילוצ'ה שאמורה להיות הבסיס שלנו לזמן הקרוב, ממנה מתכננים לצאת לכמה וכמה טרקים ובה גם מתכננים לבלות את ערב ראש השנה האזרחית החדשה (בתקווה שבמקום קטן יותר נצליח להגיע לאיזו מסיבה).

יום שני, 20 בדצמבר 2010

Road Trip – קאפייאטה (17-18.12)


דרומית לסלטה יש שני פארקים שווים. גם צפונית יש אחד אבל קצת נמאס לנו מאטרקציות בטיול מאורגן, אז החלטנו ללכת על זה שאפשר לעשות לבד עם רכב שכור (בהנחה ששכרתם האמר ושיש לכם נסיון כנהגי ראלי דקאר – מיד נגיע לזה). את הרכב שכרנו יחד עם ויקטוריה.

במסגרת location-location-location מהפוסט הקודם, הסתבר לנו שכל ארבע סוכנויות השכרת הרכב הגדולות ממוקמות במרחק 4 דקות הליכה מההוסטל. עברנו בכולן, בחרנו את הזולה ביותר ורגע לפני ששילמנו נכנסו לסוכנות שני מטיילים ישראלים (בערך הראשונים שפגשנו בטיול הזה), מהם למדנו שכדאי לקחת דווקא בסוכנות אחרת שנותנת ביטוח לדברים כמו פנצ'רים, שמשות שחוטפות אבנים ושריטות – למרות שידענו שחלק מהדרך לא סלולה, לא ממש היה ברור לנו למה שנחטוף אבנים, הרי ביררנו בסוכנויות וכולן אמרו שזה לא נורא ושאין בעיה לעשות את זה עם פרייבט קטנה. ייתכן והיינו צריכים להפעיל חוש ביקורת קל כשכל הסוכנויות הבהירו מה תהיה ההשתתפות העצמית שלנו במקרה שהרכב מתהפך (בכל הסוכניות יש סכום נפרד של השתתפות עצמית במקרה כזה. לא תאונה, לא פנס שבור - התהפכות של הרכב).


עברנו סוכנות, רכשנו ביטוח, קיבלנו שברולט ויצאנו לדרך. נוסעים ונוסעים ונוסעים. הנוף מדהים. מגבלת המהירות מצחיקה (אסור לנסוע מעל 40) והבדיחה על חשבוננו, כי אנחנו היחידים שגם מקפידים עליה.. כדי להרגיש טיילי על, אנחנו עושים עצירה קצרה באחד הכפרים בדרך כדי לחפש מסלול הליכה שסומן באיזו מפה. לא מוצאים אותו ומשלימים עם העובדה שהיום הזה יוקדש לנסיעה. ממשיכים בנסיעה.
האספלט שהבטיחו לנו שילווה אותנו עד לכפר קאשי, הופך לדרך עפר מחורבנת שבאומדן חיי פונטו (כמה זמן הפונטו הייתה מחזיקה מעמד בנסיעה בדרך הזו. בלי מזגן) שווה לעשר דקות. השברולט מקפצת, חוטפת אבנים (אההההה) ומרעישה, אבל מתקדמת יופי. אחרי 5 שעות נסיעה וטיפוס לגובה של 3000 מטר, אנחנו מגיעים לקאשי.
בכניסה לכפר נמצאת מסעדה קטנה עם אוכל מסורתי שמאכלסת ילד שמדבר קצת אנגלית, תקליטים ישנים במקום פלייסמנטים, תקליטים ישנים שעוקמו לצורת קערת לחם והמון המון אווירה. האוכל? מהטובים ביותר שאכלנו עד כה בטיול.



לפנינו כמעט שש שעות נסיעה בדרך המסומנת כדרך עפר (בניגוד לדרך העפר הקודמת שנמכרה לנו כאספלט). אנחנו מניחים שככל הנראה הפעם מדובר בשטח אימונים לטנקים שהוסב לשביל, ומחליטים להתחזק בקפה ומאפה (סוג של מרק פודינג מקומי).
למרות ההכנה הנפשית, מיד עם העליה על שביל העפר אנחנו ממש משוכנעים שבסוכנות לא הבינו איזה דרך אנחנו הולכים לעשות כשאמרו לנו שהרכב מתאים. אבל אנחנו כאן ויש ביטוח, אז זורמים עם זה. במשך שש שעות הרעדנו ושקשקנו את השברולט, ולא ברור איך (אם?) נשארו לה קפיצים. תוך כדי תנועה למדנו שהדרך הטובה ביותר לעבור מהמורות ופסי האטה טבעיים (בורות סחף ומליוני אבנים קטנטנות שעפות), היא במהירות. ככה לא מרגישים את הקפיצות בראש..
כדי להשלים את החגיגה, הדרך לא מספיק רחבה למעבר של שני רכבים במקביל, אז אנחנו מצפצפים לפני כל עיקול  כדי להודיע שהגענו. זה הזמן לציין שהדרך היתה מורכבת בעיקר מעיקולים ולכן, ייתכן שישנם מספר תושבים באזור שעדיין מחפשים את מי שהעיר להם את הילדים באמצע הסיאסטה..

הדרך, אגב, מדהימה. תנאי מזג האוויר באזור (חםםםם ורוחות) יצרו צורות סלע מדהימות, באזור גדלים קקטוסים על סטרואידים ובאמצע כל המדבר הזה מופיעים מדי פעם נאות מדבר. כדי לא להזניח את הנוצרי האדוק ועוד לפני כריסמס, חלפנו בדרך בערך 95739875283 כנסיות, שזה 430985430958 כנסיות יותר מבתים שראינו. לא כ"כ ברור לנו מי מבקר בכל הכנסיות האלה (גם אם לוקחים בחשבון את המתים).
בעניין הבתים פיתחנו תיאוריה (היה לנו הרבה זמן) – השמות של הכפרים המסומנים בדרך מציינים את שם המשפחה הבודדת שהקימה בית באמצע כלום. אחרת אנחנו לא מבינים איך אפשר לקרוא לשני בתים (וארבע כנסיות) "כפר".







באופן מפתיע, הפעם השניה שאנחנו פוגשים ישראלים בכל הטיול שלנו, היא באמצע הדרך הזאת. באחד העיקולים, ליד איזה כפר (שני בתים + ארבע כנסיות), ממתינים ארבע חבר'ה לטרמפ. אנחנו עוצרים ושואלים לאן הם צריכים (לכיוון השני) ותוך כדי שיחת חולין באנגלית, מתברר ששניים מהם ישראלים. ברור.

כעבור כמעט שש שעות נסיעה בדרך העפר, אנחנו עולים לגראנד פינאלה בן רבע שעה על אספלט, שמוביל אותנו ליעדנו - העיר קפאייטה. עשר שעות נסיעה מסתיימות בעיירת יקבים יפהפייה.
התארגנו בהוסטל חמוד ויצאנו עם השקיעה לסיבוב בעיר. מדובר בעיירה די מנומנת ואנחנו מספיקים לתפוס מופע של להקת הורה קפאייטה ברחבת הכנסיה לפני שמתיישבים לארוחת ערב בפלאזה. כדי לחגוג את הגעתנו לעיירת היקבים ירדנו על בקבוק יין.

בבוקר יצאנו לסיור יקבים וטעימת יינות באחד משני היקבים שהומלצו בהוסטל. נסענו 7 ק"מ בדרך עפר, פעמיים.- פעם אחת כדי לא למצוא את היקב. פעם שניה כדי למצוא אותו אחרי הרבה זמן ולגלות שאין סיורים. חזרנו על עקבותינו ליקב שבכניסה לעיר וטעמנו יין.
כשסיימנו יצאנו בדרכנו חזרה לסלטה, מתוך כוונה רצינית לעצור בנקודות הסיור והתצפית לאורך הדרך. למעט נקודה אחת, לא מתוכננת, שבה עצרנו כי הייתה בולטת מהכביש, פספסנו את כל שאר הנקודות ("לא למדו לשים שלט קטן 'ים'"). עדיין, גם הדרך הזאת הייתה מדהימה.
בערב הגענו חזרה לסלטה. המכונית שרדה אפילו בלי פנצ'ר.







for looking without seeing the land is no more land
 


ויקטוריה
את ויקטוריה - בריטית חייכנית ותוססת בגילנו - פגשנו כשחיכינו לאוטובוס מסן פדרו לסלטה והיא התגלתה כאחת שמשתייכת לסוג האנשים שגורמים לך להרגיש כל כך משעמם ובנאלי.
נסו לחשוב מה עשיתם בארבע השנים האחרונות – אז ויקטוריה עבדה בעמותה שעוסקת בהנחלת מודעות, ביצוע בדיקות מעקב וטיפול באיידס. לא, לא באנגליה, אלא בכפרים מבודדים. שנתיים היא הייתה בבנמיביה. היא קנתה משאית ואז אופנוע ואת כל החיות שאנחנו רואים בספארי, היא ראתה בטבע. את השנתיים וחצי האחרונות, היא העבירה בכפר בברזיל. היא הייתה הזרה היחידה, כשהזר היחידי הנוסף באזור, גר במרחק 7 שעות נסיעה פעוטות. אה, היא גם הגיע לשם כשהיא לא מדברת את השפה. קשה? כן, היא אמרה שהיה קשה רק בתשעת החודשים הראשונים??!!?!
אנחנו? עו"ד ומתכנת שגרו בת"א ב- 10 השנים האחרונות ויצאו לטיול תרמילאים בגיל 30 (טוב, 31). אין, אנחנו משוגעים אנחנו!
בכל מקרה, למרות הפערים העצומים ברמות השיעמום, הסתדרנו מצויין והיה פשוט כיף!

לפנק, לפנק, לפנק - סלטה (15-20.12)


חצינו את הגבול. אנחנו בארגנטינה.

הנסיעה לסלטה מסן פדרו יצאה באיחור של  כמעט שעה. ידענו שאי אפשר להעביר בגבול צ'ילה שום דבר אכיל, אז לא הבאנו איתנו כלום לנסיעה, חוץ מקצת כסף צ'יליאני לקנות אוכל בעצירות עד הגבול. אז זהו.. שהגבול הגיע ב- 10 הדקות הראשונות של הנסיעה ואחריו לא היו שום עצירות. ככה יצא שהעברנו נסיעת יום בת 12 שעות בלי אוכל ובלי כסף מקומי לקנות אוכל (אם, נניח, היינו עוצרים איפשהו בדרך).

מזל שויקטוריה נתנה לנו קצת צ'יפס... עוד קצת מזל היה שלידנו ישב אוון - בחור אמריקאי משיקגו שבדיוק סיים ארבעה חודשים בצ'ילה כמורה לאנגלית ועשה את דרכו לקצת עבודות התנדבות בחווה אקולוגית (שקר כלשהו). אוון כנראה לא החליף מילה עם נפש חיה זה זמן רב. אין הסבר אחר לפרץ הדיבור שהגיח ממנו עם השאלה הראשונה ששאלנו. טוב, זאת לא היתה רק שאלה אחת, יותר כמו 90, אבל עדיין אי אפשר להסביר את פרץ הדיבור של אוון, שנמשך כמה שעות טובות ברצף (מאוחר יותר ויקטוריה תיפרד מהנימוס הבריטי ותתלונן על זה). בכל מקרה, לנו לא היו תלונות, כי זה העביר לנו את הנסיעה ו(כמעט) לא הרגשנו את הרעב.
אוון הוא אמריקאי עצוב. כשהוא חצה את הגבול מפרו לצ'ילה בדיוק היתה שביתה של עובדי נקודת הגבול. הוא היה מספר 200+, הם העבירו 3 אנשים כל חצי שעה, הוא חיכה בתור 11 שעות. אולי בגלל זה הוא עצוב.

לסלטה הגענו בשעת לילה ולמרות מתקפת משדלי הוסטלים למיניהם (שהיו דווקא מאוד מנומסים), אנחנו מחליטים לצאת למסע רגלי קטן, עד להוסטל שבחרנו מבעוד מועד. למסע מצטרפת ויקטוריה. ההוסטל נושא את דגל הסיסמא – location, location, location ואנחנו סולחים לו על הרבה דברים לאור העובדה שהוא יושב ממש על הפלאזה המרכזית של העיר, איפה שכל בתי הקפה, הבארים וכו'.

אם בצ'ילה עוד יכלנו קצת להרגיש חתרניים כאלה שמסתובבים בדרום אמריקה, סלטה (וככל הנראה ארגנטינה בכלל) לא מאפשרת את זה יותר. האווירה פה לחלוטין אירופית וגם החנויות. למרבה המזל, לא המחירים – המחירים, דרום אמריקה (מי אמר 2 כדורי גלידה ענקיים וטעימים אימים ב- 5.5 ש"ח ולא קיבל??). תענוג.
עוד קצת דרום אמריקה לעניים הם מצחצחי הנעליים והעובדה שלא מחבבים פה כרטיסי אשראי. כמעט הכל במזומן. זה לא היה כ"כ נורא אם לא היו פה תורים עצומים לכספומטים (שעה וארבעים.. לא, לא חיכינו. כמו ישראלים טובים הלכנו לחפש בנק אחר ומצאנו אותו במרחק 2 דקות הליכה – שם לא היה תור) ובסוף גם לא מאפשרים למשוך יותר מסכום מסויים שמספיק בערך ליום-יומיים. קצת פחות תענוג.

טוב, יש לנו כסף ואנחנו רעבים. אז למרות שהכל מאד זול גם בפלאזה המרכזית, הבחור מההוסטל המליץ על מסעדת "אכול כפי יכולתך" בכ- 25 ש"ח לאדם – מה, לא נלך. בטח נלך. הלכנו.
טעות חמורה. בעיקר לאור העובדה שיום קודם לא אכלנו כלום (חוץ מקצת צ'יפס של ויקטוריה והר גבינה צהובה מתובלת בפיצה בערב) ושארבעה ימים קודם בילינו במדבר עם מרק לארוחת צהריים. ניסינו כמעט הכל. ואז חזרנו לסיבוב שני. ואז גילינו שגם הקינוחים כלולים (כלומר, אם אפשר להתייחס לגלידת צבעי המאכל שהגיעה במלבני קרטון דק כשהיינו ילדים כקינוח). הגענו למסקנה חד משמעית שכל הקונספט פשוט לא מתאים לפולני שגדל על ברכי החינוך שאוכל לא זורקים.
כמה שעות אחרי הארוחה, שני סוף-סוף הצליחה למצוא מקום לנשימה אחת של אוויר.
מעבר לבעיית הנשימה (שכאמור נפתרה כמה שעות אח"כ), היתה לנו בעיה נוספת - קבענו עם ויקטוריה לארוחת ערב במסעדה שהמליצו לנו עליה, ולא היה לנו לב (וחמצן) להגיד לה שאנחנו לא יכולים אפילו למצוץ קיט-קט. לא כ"כ שמחים וגם לא טובי לב במיוחד, יצאנו לאכול.
ברומא התנהג כרומאי. רומאי בארגנטינה מזמין במסעדה סטייק. אנחנו רומאים ידועים, אז הזמנו סטייק. בגלל שגם לנו יש גבולות (נשבעים), הזמנו רק אחד לשנינו. ואז הגיע הסטייק (פחות מ- 60 ש"ח למתעניינים) ושיחת היום בשולחן שלנו היתה – האם המלצר הבין שאנחנו חולקים סטייק או שקיבלנו שני סטייקים, אבל בצלחת אחת. לאחר בירור עם המלצר גילינו ש- 600 גר' היא בהחלט מנה לאדם אחד בלבד. ברומא.
מעבר לזה, ביקשנו מדיום-וול וקיבלנו יותר מדיום-רייר, אבל לא נרשמו תלונות (אלא אם מחשיבים את העובדה ששוב לא יכלנו לנשום). אכלנו, שתינו, מה, לא נשתה קפה ונאכל משהו מתוק לנשמה בבית קפה החמוד שעברנו בדרך??! וודאי שכן.
ההכרה, איך קורה שכולם עולים פה 10 ק"ג בממוצע מתחילה לחלחל..

יום חדש ואיתו החלטה שהיום אנחנו נרגעים עם האוכל. לאלה מכם שבמתח – הצלחנו. אבל רק בגלל שהיינו בדרכים משהו כמו 12 שעות ולא היה איפה לעצור.
הסיפור המלא בפוסט הבא (כי אנחנו חייבים לצאת מהמסעדה שאנחנו נמצאים בה כרגע ולעבור לבית הקפה ממול).

*** תמונות נוספות (למשל, של הסטייק היקר), נמצאות על המלצמה של ויקטוריה. אם אי פעם נקבל אותן, מבטיחים לעדכן ***

יום רביעי, 15 בדצמבר 2010

סלאר דה אויוני (11-14.12)


הטיול שלנו לסלאר היה טרק בן 3 ימים, עמוס בנופים וחוויות. בנוסף, נפלנו על קבוצה ועל ג'יפ חוויותיים בפני עצמם. אז כדי לא לכתוב את הפוסט הארוך בהיסטוריה, וויתרנו על פירוט מדוייק של כל לגונה והר שביקרנו בו והשארנו את זה לתמונות.
תהנו. אנחנו נהננו!

***

יום שבת, 11.12.2010, 08:00 בבוקר, אנחנו מחוץ לסוכנות, מנסים להעריך את מצבנו מבחינת הקבוצה ולסמן את מי אנחנו רוצים איתנו בג'יפ ל- 4 ימים הקרובים.
האופציות העומדות על הפרק בשלב זה, הן – זוג זקנים (אבל ממש), 2 זוגות ערסים דוברי אנגלית, 3 ילדות חננות ובחורה צפצפנית אחת.. מאוחר יותר נלמד שיעור בשיפוט מהיר.
בכל מקרה, באותו השלב בחרנו בילדות (להלן – הבנות) והסתערנו.

בסוכנות הבטיחו ארוחת בוקר בסביבות השעה 09:30. זאת בערך השעה בה הגענו למעבר הגבול בצ'ילה, שם המתין לנו תור של כשעה. למזלנו, ידענו שאם נקבל 50% ממה שהבטיחו בסוכנות נצא סופר מזליסטים, אז אכלנו ארוחת בוקר (קפה – חזק - לשני) בהוסטל, לפני שיצאנו, וככה נמנע רצח.
יצאנו בשלום מצ'ילה ונכנסנו בשלום לבוליביה. במעבר הגבול בבוליביה המתינו לנו הג'יפים והנהגים. העמסנו תיקים ואנשים ויצאנו לדרך.

אנקדוטה שתחזור אלינו בהמשך – בעודנו ממתינים לנהג שלנו שיעמיס את התיקים על הג'יפ, ניגשה אל אחת הבנות בחורה צעירה ומסרה לה שקית עם עלים. היא הסבירה לה שמדובר בעלי קוקה (מהם מפיקים את אחד המרכיבים להכנת קוקאין ושלעיסה שלהם אמורה לסייע למחלת גבהים. מדובר בחומר חוקי לחלוטין. בבוליביה..) ושכיוון שאסור להעביר צמחים בין המדינות, שניקח אותם ונשתמש.

יצאנו לדרך 3 ג'יפים.
השימוש במונח "דרך" פה הוא, בעצם, סוג של פרשנות חופשית למה שהתכוון המשורר. מדובר בדרכי עפר משובשות (אפילו ביחס לדרכי עפר משובשות), מלאות בורות וסלעים.
לעומת זאת, השימוש במונח "ג'יפים" קולע בדיוק למטרה. מדובר בטויוטות לנד קרוזרים, מוגבהים שפשוט בולעים את הדרכים האלה במהירויות בלתי אפשריות. לא הנסיעה הכי בטוחה בחיים שלנו, אבל אי אפשר היה שלא להתרשם מהמקצועיות של הנהגים.



 ***
 הדרך היתה מרהיבה – לא פחות ובשלב כלשהו גם עצרנו במעיינות חמים. היה תענוג.





זה גם השלב בו התוודענו לחברותינו לג'יפ. מדובר בשלוש בחורות שוודיות בנות 21 ו- 23 (גל היה פוצח בתפילת הודיה, אם רק היה יודע שיש אחת), חייכניות, מוכשרות, מודעות פוליטית ומקסימות לגמרי - הילדה, ליסה ובריטה (כן, כמו המסנן מים).
גם שאר חברי הקבוצה התגלו כחבורה ממש חביבה של אנשים, שהתחברו יחד לקבוצה כייפית במיוחד. זוג המבוגרים (ממש) התגלו כהיפים קנדיים, עם סיפורים מעניינים על מסעות בעולם; היו עוד זוג מבוגרים אוסטרליים, יהודים אוהבי ישראל, זורמים ומצחיקים; זוג צרפתים מאופק (אלא אם ישנים איתם באותו החדר והוא בדיוק צריך להחליף תחתונים); הערסים התגלו כזוג ועוד שני חברים מאוסטרליה. הם אכן היו קצת ערסים, אבל במובן הטוב של המילה (יש כזה) – פתוחים, שנונים ומצחיקים במיוחד; שני צעירים גרמנים – בחורה רעשנית שלא מפסיקה לטייל ובחור ביישן.



את הלילה הראשון בילינו, כהבטחת הסוכנות, במקום בסיסי. מאד בסיסי (אין מקלחת, אין מים זורמים בכלל). המקום הבסיסי הזה היה בגובה 5000 מטר, מה שהוביל לשורה של מפלות בקרב חברי הקבוצה – מי מקיא ומי סתם הלום כאב ראש. אבל מה, מצב רוח טוב. עלי הקוקה כבר השתלמו (בעיקר לגל שהרגיש מצויין ובכל זאת חיסל את השקית) וליסה הפכה להיות ספקית הסמים והמלכה של הקבוצה.
לפני סבב ההקאות, יצאנו לטרק עצמאי של כשעה באזור, לראות לגונה מקסימה מלאה בפלמינגו. הדרך היתה מאד קשה, בגלל הגובה ובגלל שהיא היתה בעליה. גם הרוחות המטורפות והקור המקפיא לא תרמו.
זה השלב להודות לשלל האלפקות שתרמו פרווה להכנת כובעים, כפפות וחותלות (הם עלו על משהו בשנות ה- 80) ששמרו אותנו בחיים.






 ***
 היום השני גם היה מרהיב והוא היה יכול להיות יום ממש מצויין, בלי כמה חוויות שעברו רק על הג'יפ שלנו. אלה הן (לפי הסדר בו הן קרו):
-          הג'יפ שלנו לבד בדרכים (השניים האחרים לפנינו, לא בטווח ראיה), פתאום עצירה. כולנו מבינים – פנצ'ר. כולם יוצאים מהרכב ומסתכלים על המאחורה של הג'יפ, איפה שאמור להיות גלגל ספייר – אין. סתם קרציות, הספייר היה מוסלק בתחתית הג'יפ. 20 דקות והיינו שם עם צמיג חדש.
-          ממשיכים בנסיעה, הפעם קצת יותר מהר, כי צריך להדביק את שאר הקבוצה. פתאום הנהג שלנו, שלא הוציא הגה כבר יומיים, פוצח בקריאות – או, או, או, או... בום. הוא פספס איזה בור בדרך. לכולם נדפק הראש טוב-טוב בתקרה.
-          ממשיכים בנסיעה, מולנו מופיע ענן שחור עצום (!!). גשם. מפעילים מגבים – אין מגבים. ממשיכים לנסוע ומקווים לטוב. כנראה שהנהג ממש מכיר את הדרך בע"פ, אחרת לא ברור איך הגענו.
-          וממשיכים בנסיעה. מסביבנו עדרים של למות. כולם נורא שמחים כי הן נורא חמודות. אהה, יש גם כבשים – הן קצת פחות חמודות והרבה יותר טיפשות, אין הסבר אחר למה אחת מהן קפצה לנו לאמצע הדרך, ממש מתחת לצמיג. כבוד לריג'ה (הנהג) שהצליח לבלום בזמן ולא להרוג אותנו.
-          שרדנו את היום והגענו להוסטל של הלילה השני. כולם נושמים לרווחה ואז הסטה פראית של ההגה שכמעט הופכת אותנו. האופציה היתה להיכנס בקיר..













את הלילה השני בילינו בהוסטל עשוי מלח. הכללללל עשוי ממלח. הכסאות, השולחנות, הרצפה וכו'.


במהלך ארוחת הערב, התוודענו לעובדה שמדובר ביום סנטה לוסיה - איזה חג שוודי שקשור (או אולי לא) לכריסמס. לא נלאה בפרטים ורק נספר שהבנות יודעות לשיר ושהן העלו מופע עם שירי סנטה לוסיה לרווחת כל הקבוצה (שהיתה מבושמת מבירה חמה ויין זול).
השירה בשפה זרה עוררה סקרנות אצל כולם וככה יצא שכל חברי הקבוצה נדרשו לשיר, כל אחד, שיר בשפתו. האוסטרלים בחרו איזה שיר שיכורים ואנחנו בחרנו את "פה קבור הכלב" בליווי הקבוצה שקיבלה הוראות מדוייקות מתי לצעוק "ווף".


אחרי ששרנו, סתם ישבנו לדבר וגילינו שבריטה יודעת לעשות תספורות. שני, לעומת זאת, לא יודעת. גל היה צריך להסתפר ולאניה היה אולר שוויצרי עם מספרים מנייאטוריות. מבינים לאן זה הולך?





אחרי התספורת, עייפים, מרוצים ומלאים שערות, פרשנו לישון. גל שהוקסם מהשירה בשפה השוודית וחשב שהבנות עדיין לא תרמו מספיק לאותו הערב, ביקש מהן לשיר לנו שיר ערש שוודי, וככה נרדמנו J

***

היום השלישי והאחרון בטיול עצמו, היה הביקור במה שאמור היה להיות גולת הכותרת – הסלאר. היה יפה ומרשים, אבל ממש לא גולת הכותרת המצופה.
מה שכן, עכשיו גם לנו יש תמונות טיפשיות מהסלאר.









בצהרים פרקו אותנו באויוני שבבוליביה ונפרדנו מהרוב המוחלט של חברי הקבוצה, כי רק אנחנו וזוג הצרפתים החלטנו לחזור לצ'ילה.
שארית היום היתה מגעילה וככה גם היום למחרת, כשהתעוררנו ב- 3:30 לפנות בוקר, כדי להתחיל בנסיעה מטורפת חזרה לגבול. את היום סיימנו בסביבות 11:00 חזרה בצ'ילה. בסביבות 16:00 קפצנו לסוכנות להקים מהומה קטנה על כל ההבטחות שלא מומשו ובעיקר על ה- 24 שעות האחרונות, בהן נסענו בחושך מוחלט, בניגוד למה שהובטח לנו. קיבלנו חזרה קצת כסף ובזה נגמר הסיפור.

***

לסיכום:
-          הסיור בסלאר שווה אבל החלק החלש בו הוא דווקא הסלאר.
-          עלי קוקה עוזרים מאוד, אבל לא כנגד מחלת גבהים.
-          אפשר לעשות תספורת יפה עם אולר שוויצרי, פנס ראש, בחורה שוודית ולקוח קצת שתוי ומרוצה מראש.
-          האוסטרלים שוב הוכיחו שבקבוצה איתם הכי כיף.
-          מגבים, ביחוד בנסיעה בגשם, הם פאסה. החותלות, לעומת זאת, עושות קאמבק.
-          שירים בשוודית נשמעים כמו מלמולי קסמים משר הטבעות.
-     כשהבעיות צצות הבוס תמיד יעלם על אופניים (בדיחה פרטית שמצחיקה רק אותנו).